Neswing walesit

Neswing walesit

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Lakeuden spanielien luentopäivä

Meillä oli eileen Ilmajoen Riistavallilla luentopäivä, minne olin pyytänyt Jaana-Kaisa Timosen ja Minna Niskalan luennoitsijoiksi. Jaana puhui urheilevan koiran kuormituksesta ja lihashuollosta, Minna naksutinkoulutuksesta. Luentojen jälkeen vietimme iltaa Riistavallilla ja osa porukasta meni saunomaan.

Jaanan luennolla käytiin läpi koiran biomekaniikkaa, rakennetta, jalostuksen ylilyöntejä--> vammojen todennäköisyyksiä. Käytiin läpi myös muutamia yleisimpiä lajeja, mitä koirien kanssa harrastetaan ja niiden rasittavuuksia. Agility ja IPO/suojelulajit siellä oli toki kärjessä. Agilitykin varmasti on koiralle ja ohjaajalle mieluinen, mutta niin kuin kaikessa ihminen vetää senkin överiksi.. Huoh.. Tämän jälkeen Jaana näytti miten kotona voi itse huoltaa koiraa esim. metsästysreissun ym rasituksen jälkeen.Minnan luennolla siis käytiin läpi naksutinkoulutusta. Naksutinkoulutuksen pääkohdat ovat Ajoitus, Kriteeri, Vahvistetiheys, Motivaatio ja Oppimishistoria. Mietitään mitä halutaan opettaa ja pilkotaan se osiin. Miten saadaa koira itse tarjoamaan haluttua käytöstä (ongelmanratkaisu). Ja keskitytään vain haluttuun toimintoon (oikeaan suoritukseen), jätetään ei toivottu käytös huomioimatta. Toistot tärkeä! Nämä nyt ainakin jäi päällimmäisinä tärppeinä mieleen. Olen itse ollut Minnan vetämillä kursseilla (pentukurssilla x2, rally-tokossa, tokossa ainakin) ja niissä on naksutinta käytetty, että silleen metodi on tuttu, mutta ei lisäoppi ikinä tee hallaa ja hyvä muistutella asioita mieleen. Oli mielenkiintoista :) Huomaan vaan itse, että suurin ongelma yleensäkkin koiran koulutuksessa on toi asioiden pilkkominen ja siinä tarkemmin, mitä mun pitää tehdä, tai hakea, että saan aikaan halutun toiminnon--> loppujen lopuksi suorittamaan koko asian mitä haluan :) Olipas epäselvästi selitetty, mutta kun on hankalaa :D

Tänään kävin treenaamassa Börjen kanssa hakua, pysäytyksiä ja noutoa. Vähän naksutinkoulutustakin. Nyt meni mukavasti :) Börje pysyi hyvin kontaktissa, eikä lähtenyt hanskasta, pari pidempää pistoa, mutta tuli nopeaa takaisin. Heitin damin, niin se istui jo kun näki damin lennossa!!! :) Jes! Kävin palkkaamassa sen siihen mihin se istahti ja lähetin noutoon. Ja damit tuli käteen!! Haku ei mitään äly vauhdikasta ollut, mutta ei se mitään, kun jätkässä on muutenkin niin pitelemistä, että hyvä vaan :) Kerrankin olisi ollut jälkipolville kertomista :D Nyt en edes meinannut kuvata, kun ohjaaminen ja kuvaaminen on tosi hankalaa samaan aikaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti