Neswing walesit

Neswing walesit

torstai 13. maaliskuuta 2014

MyDogDNA

Oon jo aikaisemminkin kirjoittanut aiheesta, kun mun koirat oli ekojen tutkittujen joukossa, mutta nyt kun on saatu lisää koiria niin alkaa taulukoissakin olla edes vähän järkeä. Tällä hetkellä on noin 30 tutkittua walesia, mikä ei ole paljon useammasta tuhannesta! Paljon lisää koiria ja eri linjoja pitäisi saada mukaan ennenkuin tätä pystyisi käyttää hyväkseen jalostusmielessä. Varmasti tulevaisuudessa dna-passi toimisi parhaiten niin, että kasvattaja ottaisi joko koko pentueesta tai osasta pennuista geenitestin eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä. Mutta ennenkuin se olisi mahdollista/järkevää pitäisi hinnan alentua huomattavasti. Tällä hetkellä passin hinta on muistaakseni 150€, mutta siinä on välissä tarjouksia ja esim. ennen joulua hinta oli noin 80€.

Tällä hetkellä tutkituista waleseista on löytynyt kantajia kahdesta erilaisesta lääkeaineherkkyysgeenistä, verisairaus (jossa veri ei hyydy normaalisti) ja munuaissairaus ARHN. Käsittääkseni mikään näistä sairauksista ei yksin tee koiralle mitään, mutta jos koirilla, joilla on nämä samat geenit tehdään pentuja niin pennut ovat suurella todennäköisyydellä sairaita.

Börje ei kantanut mitään näistä geeneistä. Sen GHI (terveysindexi) on 92. Kuvien alapuolella lisää GHI indexistä. Alla olevassa kuvassa monimuotoisuuskuvaaja näyttää koiran (sininen rengas) perimän monimuotoisuuden suhteessa rotuun, roturyhmään sekä kaikkiin MyDogDNA-tietokannan koiriin. Mitä enemmän rodussa on testattuja koiria, sitä paremmin kuvaaja kertoo rodun jalostuspohjan tilanteesta. Oikeassa yläreunassa on Elonkerjuun koiria (tutkittuja tällähetkellä 6-7), vasemmassa alalaidassa Milfeddyg koiria (tutkittuja aikalailla myös 6-7) ja oikeassa alareunassa Jangas koiria (tutkittuja yli 5). Keskellä on yksittäisiä koiria eri kenneleistä.. Siinä on mm. mun kaikki koirat tällä hetkellä. Paikat tulevat varmastikin muuttumaan, kunhan koiria saadaan lisää.

Börje näkyy tässä isona pallukkana



Mona ei myöskään ollut minkään sairausgeenin kantaja. Sen GHI indexi on 93.



 Nelli on Tekijän VII:n puutos eli yllämainittu verisairausgeenin kantaja. Nelli itse ei ole siis sairas, eikä sen pennut voi sairastua muutakuin silloin, jos uros kantaa samaa geeniä. Nellin GHI indexi on 97.


MyDogDNA -perimän terveysindeksi (Genetic Health Index, GHI) kuvaa koiran perimän terveyttä testattujen perinnöllisten sairauksien sekä mitatun perimän monimuotoisuuden pohjalta.

Keskiverto koira saa indeksiksi 100, ja indeksin arvo on sitä suurempi, mitä geneettisesti terveempi koira on. Perinnölliset sairaudet ja tavanomaista suurempi samaperimäisyys laskevat perimän terveysindeksiä. Koirasi GHI-arvo ei ole vakio, vaan se muuttuu testattujen koirien määrä kasvaessa. Perimän terveysindeksi muuttuu rotukohtaiseksi vasta, kun rodun edustajista on testattu riittävän suuri otanta.

MyDogDNA-perimän terveysindeksi ei ole jalostusindeksi. Esimerkiksi kahden korkean GHI:n omaavan koiran jälkeläisistä ei välttämättä tule terveempiä, elleivät valitut koirat ole myös riittävän eriperimäisiä. Käytä MyDogDNA Breeder –parinmuodostustyökalua arvioidaksesi astutusparin geneettisen sopivuuden ja arvioidun vaikutuksen tulevan pentueen perimän terveyteen. Perimän terveysindeksi ei huomioi niitä rodulla tunnettuja perinnöllisiä sairauksia, joiden testaamiseen ei ole vielä olemassa DNA-testiä tai joihin kehitetty DNA-testi ei ole vielä mukana MyDogDNA-testipaneelissa.


vas. Börje 1v8kk ja oik. Nelli 3v
 DNA-passi kertoo myös ulkonäköön liittyviä asioita mm. turkista, väristä ja rakenteesta. Testitulokset näkyvät koiran lukuisten perinnöllisten ominaisuuksien osalta. Listalla on sekä yksittäisen geenin aiheuttamia perinnöllisiä ominaisuuksia sekä ominaisuuksia, joiden ilmeneminen on tulos useamman geenin yhteisvaikutuksesta

 Börje:


Nelli:

Eroavaisuus: 
Börje: Koira kantaa kahta kopiota alleelista, joka periytyy tyypillisesti pitkäkarvaisen turkin kanssa. Koirilla, joilla on tämä genotyyppi, on tyypillisesti pitkä turkki.
Nelli: Koira kantaa yhtä alleelia, joka periytyy tyypillisesti lyhytkarvaisen turkin kanssa ja toista joka kulkeutuu tyypillisesti pikäkarvaisen turkin kanssa. Koirat, joilla on tämä genotyyppi, ilmentävät lyhyttä turkin pituutta, sillä lyhytkarvaisuutta aiheuttava alleeli on vallitseva.


Lisäksi passissa on myös MyDogDNA Breeder:
MyDogDNA Breeder –kasvattajan hakutyökalulla voit helposti löytää jalostuskumppanin, jonka perimä on mahdollisimman erilainen omaan koiraasi verrattuna ja jolla ei ole samoja tautikantajuuksia kuin sinun koirallasi. Näet, missä sopivat koirat ovat maantieteellisesti, ja voit lähettää viestin kiinnostavien koirien omistajille.
MyDogDNA Breeder laskee testatuille koirille sopivuusprosentit, listaa ne sopivuusjärjestyksessä ja nostaa ensimmäisiksi koirat, joiden kanssa tulevan pentueen perinnöllinen terveys (Genetic Health Index, GHI) olisi parempi kuin rodun nykyisellä sukupolvella. Käytännössä työkalu nostaa ensimmäisiksi yksilöt, joiden perimä on mahdollisimman erilainen omaan koiraan verrattuna ja tiputtaa listan viimeisiksi koirat, joilla on samoja tautikantajuuksia. Letaalien tautien kantaja-kantaja –yhdistelmille ei anneta sopivuusprosenttia ollenkaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti