Neswing walesit

Neswing walesit

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

DLA-monimuotoisuuden testaaminen

Otatin Karkun erkoisnäyttelyssä molemmista koirista verinäytteen Hannes Lohen geenitutkimukseen. Syyskuussa Springerspanielit Ry otatti joukkotutkimuksena DLA-monimuotoisuuskokeen. Vähintään 10 koiraa piti saada kasaan, niin hurjasta 145€ kokeesta saatiin 15€ alennusta/koira.. Koirien saaminen kasaan ei ollut ihan helppoa.. Onneksi kuitenkin porukka saatiin kokoon ja otatin DLA:n siis molemmista koirista. Tutkimuksesta enemmän täältä:  http://www.springerspanielit.com/jalostus/dla_tutkimus.htm

Tulokset siis tulivat ja Nelli on heterotsygootti, mikä on hyvä asia, sillä haplotyyppejä on useampi ja tulos oli wss2 wss1, mitkä ovat tähän asti waleseilla yleisimmät löydetyt haplotyyppit.

Börje on myöskin onneksi heterotsygootti ja tulos ymmärtääkseni oli wss9 wss1. Börjestä siis löytyi ihan uusi haplotyyppi, sillä ennen tätä haplotyyppejä oli löytynyt 8. Yhdeltä koiralta on aiemmin löytynyt wss8. :) Ja nyt löytyi 9..:) Vautsi!

Kokeeseen vain tarvittaisi huomattavasti enemmän waleseja, jotta tuloksia pystyttäisi hyödyntämään jalostuksessa. Doniol on tietääkseni tähän asti ainut kasvattaja, joka on muodostanut pentueen pitkälti DLA-testin perusteella. Tavoittena siis on, että uroksen ja nartun haplotyypit ovat mahdollisimman erilaiset, tämän pitäisi vähentää autoimmuunisairauksien riskiä..



2 kommenttia:

  1. Börje on siis kaikin puolin melko spesiaali koira :D Tekis mieli melkeen Taikakin testauttaa, mua kiinnostaa aina tämmöset testauttamiset ihan sen testauttamisen takia ja et saa kantaa oman kortensa kekoon rodun hyväksi. Virallisia terveystuloksia meillä kyllä jännitetään ehkä jo tämän vuoden puolella. Mulle kun on jo yksi B-osista koottu koira sattunut taloon (hienosta ja terveestä suvusta huolimatta), ni jotenkin ei voi uskoa että onni olisi toisen koiran myötä parantunut, mutta toivossa on hyvä elää :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä tota ysiä ja varmasti uusiakin haplotyyppejä olis varmasti paljon enemmän jos vaan koiria testattais.. Moni varmaan kokee tämän testin vain turhana/vieraana ja tietysti liian kalliina, sillä liian kallis se tosiaankin on.. Harmi kun hinta rajoittaa..:( Mielenkiinnosta ja juuri ton testauttamisen takia mäki ton otin..:) Ja halusin toki kantaa oman korteni kekoon..:) Jännittää kyllä mitä viralliset terveystulokset sanoo..:) Toivottavasti hyvää meille molemmille..:)

    VastaaPoista